Idag inleds förhöret med den terroriståtalade Rakhmat Akilov i Stockholms tingsrätts säkerhetssal.
Förhöret beräknas pågå under tre dagar. Vi ställde fyra frågor till målsägandebiträdet och lexiqonskribenten Göran Hjalmarsson som på onsdag kommer att inleda sitt förhör med Akilov.

Hur många av dina tretton klienter kommer att närvara när Akilov hörs?

Som der ser ut idag kommer tre av mina klienter att närvara via videolänk från den angränsande säkerhetssalen nr 2. Det kommer bli en mycket smärtsam upplevelse för mina klienter och jag har bestämt mig för att sitta tillsammans med dem i den sal de sitter. Det är där jag kan göra störst nytta under de här dagarna. Däremot kommer jag att sitta i samma sal som Akilov när det blir min tur att ställa frågor. För mig är det viktigt med ögonkontakt när jag ställer frågor i en rättssal.

Vilka frågor vill dina klienter få svar på?

Utan att gå in på några detaljer är det främst frågeställningar som tar sikte på;
-Hur kunde du?
-Varför och vilket motiv hade du?
-Känner du någon ånger idag?
-Skulle du gjort samma sak idag efter snart ett år i häktet och möjlighet till eftertanke?
-Vilket är ditt personliga ansvar? (Akilov har i polisförhör bl a sagt att han lydde order från IS).

På vilket sätt förbereder du dina klienter inför tisdagens förhandling?

Förberedelserna har pågått under ca ett halvår men blir mer konkreta ju närmare vi kommer. Nu har jag i stort sett daglig kontakt med mina klienter. Den stora känslomässiga prövningen för mina klienter är när de om ungefär en månad själva ska höras i rätten. På tisdag kommer jag att träffa mina klienter en timme för förhandlingen och sedan promenera gemensamt till säkerhetssalen. Ingen av mina klienter är intresserade av att bli intervjuade av journalister. Den delen får jag hantera. Före förhandlingen kommer SVT:s Nyhetsmorgon att sända en intervju med mig och likaså kommer en intervju med Ekot att spelas upp under dagen. Det är viktigt för mig att avlasta mina klienter även i den massmediala delen.

När kommer du att framställa dina klienters skadeståndsyrkanden?

Det kommer att göras längre fram i processen, i anslutning till att mina klienter ska höras. Redan nu kan jag emellertid avslöja  att jag kommer att yrka högre skadestånd än vad som är normalt vid mordförsök (som mina klienter blivit utsatta för). Jag anser nämligen att det finns sådana försvårande omständigheter i målet som berättigar mina klienter till ett högre skadestånd än vad som annars är normalt. Vid ett ”vanligt” mordförsök betalas normalt 125 000 kr i sk kränkningsersättning. I terroristmålet kommer jag att yrka 150 000 kr för var och en av mina klienter eftersom det enligt min uppfattning, som sagt, föreligger försvårande omständigheter.